Wrevel om afgekeurde gelijkmaker

KFC Merelbeke is er zondag jongstleden niet in geslaagd om iets te rapen bij de buren van Sparta Petegem. Niet dat Merelbeke er geen puntengewin verdiende, want net als in de heenwedstrijd was het voetballend minstens de evenknie, maar enkele te vermijden defensieve foutjes met daarbovenop een tweetal zeer twijfelachtige beslissingen van het scheidsrechterlijke trio, zorgden uiteindelijk voor de 3-1 eindstand.

Gejaagd door de rugwind van storm Dennis, begon Merelbeke voortvarend aan de partij. De eerste kansen waren voor Lievens na hoekschop en voor Zwart die een te korte terugspeelbal van Pollet bijna afstrafte met een goede knal net over de dwarsligger. Petegem had duidelijk moeite met de wind, maar was een eerste keer zeer dreigend toen een  Rienes Vanborm een scherpe counter net naast het doelhout besloot. Merelbeke bleef geduldig naar de opening in de Petegemse defensie zoeken en solliciteerde naar de voorsprong toen een schot van Rob Van Der Wilt afweek en via de dwarsligger buiten ging. Even later kon Zwart zich wederom doorzetten, maar werd daarbij onderuit geschoffeld in het Petegemse strafschopgebied.

Scheidsrechter Lefever zag er geen graten in en wuifde het strafschopprotest weg.  Het bleef opletten voor de prikken van de thuisploeg en een hoekschop van specialist Joye zeilde eerst nog dreigend voorbij de Merelbeeekse kooi, maar toen de Merelbeekse defensie een aandringend Petegem niet weggewerkt kreeg uit het strafschopgebied stond Anton Vanborm op de goede plaats om de 1-0 voorsprong binnen te prikken (’35). Lang kon de thuisploeg evenwel niet genieten van de bonus, want ook de lokale defensie ging ostentatief de mist in en Zwart strafte de fout genadeloos af met de verdiende 1-1 gelijkmaker (’39). Ook na de pauze waren de eerste kansen voor Merelbeke via een knal voorlangs van Kevin Elaut en een doorbraak van Zwart die net iets te gehaast afwerkte binnen het bereik van doelman Vandenbossche. Gedreven door de rugwind was het Petegem dat Merelbeke op eigen helft terug drong en een eerste reguliere kans resulteerde ook meteen in de voorsprong toen Denoulet zichzelf te gemakkelijk mocht vrij draaien en het leer van kortbij naast Segers tegen de netten trapte (2-1 ’53). Petegem nam het momentum en pakte via Joye en Vanborm uit met enkele zeer dreigende infiltraties, maar telkens was er een zeer attente Tanguy Segers, die met evenveel knappe reddingen zijn vesting beschermde.

Merelbeke bleef bij momenten gevaarlijk aandringen en dit resulteerde in de tachtigste minuut in een scrimmage voor het Petegemse doel waarbij Zwart zichzelf door de lokale defensie werkte en het leer vakkundig naast doelman Vandenbossche in de mand dropte. Merelbeke dacht de gelijkmaker vast de hebben, maar dit was zonder lijnrechter Dillen gerekend, die buitenspel in de fase zag en Scheidrechter Lefever keurde de goal af. (n.v.d.r. bij de bewuste fase kwam de bal van de tegenstander in de voeten van Zwart, dus er kon nooit sprake zijn van buitenspel). Merelbeke moest even bekomen van deze onterechte opdoffer en ex Merelbekenaar Joye maakte van de gelegenheid gebruik om zijn bezoekers helemaal uit te tellen toen hij doelman Segers verraste met een door de wind gedragen dropschot dat net onder de dwarsligger binnen viel (3-1). Merelbeke solliciteerde nog moedig naar de aansluitingstreffer via een retro van Zwart en een gerichte knal van Mjahed, maar tekenend voor de Merelbeekse wedstrijd, stond nu telkens het doelhout in de weg.

Vergelijkbare berichten